KENNEL NOER'S

FØR DU KØBER HUND

•Før du køber
•Blandingshund eller racehund
•Hvilken race
•Hunde og Børn
•Hvalpeliste og opdrættervejviser
•Hvad er en kennel
•Hvad er vigtigt
•Hvalpene
•Prægning
•Oplevelser
•Litteratur
•Købsaftale
•Den allerførste tid
•Følg brugsanvisningen
•Mad er mere end foder
•Vigtige næringsstoffer
•Rigtig fodring
•Alene hjemme
Før du køber hund
7 gode råd før køb

For den familie, der ikke tidligere har haft hund, er det vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvad sådan en familie forøgelse egentlig indebærer. Den vil nemlig betyde mange ændringer i familiens dagligdag. En hund har ikke blot behov for kærlighed og tryghed - den behøver også rigelig tid til fornuftig beskæftigelse sammen med sin menneske familie. Som en del af familien bliver hunden genstand for stærke og varme følelser, som den fuldt ud gengælder. For mange mennesker er det helt utænkeligt at skulle leve uden hund. Men at have hund medfører et stort ansvar. Ikke blot for hunden, som er totalt afhængig af os. Men også over for omgivelserne, naboerne og det øvrige samfund. Hunde skal være velopdragne og ikke til gene for andre mennesker. Man bliver meget afhængig af en hund - så hvis man frygter, at denne afhængighed skal blive en klods om benet, er det bedre at opgive hundeholdet på forhånd.

Blandings hund elIer racehund?
Nogle mennesker foretrækker de såkaldte gadekryds - eller hul i hækken hunde. Det kan have økonomiske årsager, blandings hunde er jo ofte lidt billigere end racehunde. Men her bør man huske på, at hvalpens anskaffelsespris - hvad enten det er en blandings hund eller racehund - er ganske ubetydelig, set i forhold til, hvad det koster at have hunden i de næste 12 - 14 år! Mange blandings hunde udvikler sig såmænd til udmærkede og velfungerende hunde. Men det er i høj grad et spil i lotteriet. Det er ofte umuligt at forudse, hvad en blandings hvalp af mere eller mindre ukendt herkomst vil udvikle sig til. Usikkerheden gælder ikke blot størrelse og udseende, men især medfødte karakteregenskaber er i reglen vanskelige at forudse ved blandings hvalpe. Med en racehund har man en helt anden sikkerhed for, hvordan hvalpen kommer til at se ud. Man ved også en hel del om, hvilke karakteregenskaber, man kan forvente sig. Den enkelte race har nemlig sine egen, specielle mentalitet, og der er nemlig stor forskel på racerne, selv om der naturligvis også er konkrete forskelle på individerne inden for den samme race. Vælger man en racehund, skal man også sørge for, at hvalpen har en stambog fra Dansk Kennel Klub. Desværre sælges der mange racehunde uden stambog eller med mere eller mindre "hjemmelavede" stambøger - typisk til en lavere pris end tilsvarende DKK hvalpe. Man skal ikke lade sig friste af den slags tilbud. Selv om man måske i øjeblikket synes, at det kan være lige meget med stambogen, så fortryder mange hundeejere senere hen, at de købte en hvalp uden DKK stambog. For enhver DKK hund skal stambogen følge med hunden ved ejerskifte.
Hvilken race?
Med ca. 350 anerkendte hunderacer, kan det være svært at orientere sig, hvis man er ukendt med hundeverdenen. Men for at vælge rigtigt er det vigtigt, at man sætter sig ind i racernes særpræg, før man køber hund. Ikke alene er der stor forskel i racernes udseende, højde og drøjde, der er også stor forskel i racernes individuelle behov for motion, aktivering, kontakt, lederskab m.m.. Det er vigtigt nøje at undersøge, hvad en races særpræg er, før man anskaffer sig en hund af den race. Man bør vælge en race, der harmonerer med familiens behov og forventninger - og omvendt sikre sig, at man selv er i stand til at opfylde hundens behov. En livlig, motions- og aktiverings-krævende hund vil let blive til besvær i en familie, der er magelig anlagt. Hunde med store og lange pelse appellerer til mange mennesker, men der er et stort arbejde forbundet med at holde sådan en pels ren og i orden. En del racer skal med regelmæssige mellemrum have trimmet eller klippet pelsen. Der er mange hensyn at tage, og det er en god ide at læse bøger om emnet og besøge en DKK udstilling, hvor der er rig mulighed for at se mange racer og snakke med hundeejerne. Men man bør komme tidligt på dagen, her er der flest hunde og mennesker med tid til en god snak.
Hund og børn
Børns plagerier om at få en hund fører desværre ofte til nogle af de mange impulskøb, der ender med skuffelser for familien og tragedie for den sagesløse hund. Men på den anden side kan børn og hunde have utrolig stor glæde af hinanden, hvis børnenes ønske om hund er ægte og varigt. Om en del racer oplyses det, at de er meget glade for børn. Den slags information skal man tage med et betydeligt forbehold. Hunde er ikke født med et særligt forhold til børn. En hund er i almindelighed glad for børn, hvis den tidligt i hvalpeperioden har haft gode og positive oplevelser med forskellige børn i forskellige aldre. Hunde, der som hvalpe er blevet drillet af børn, kan derimod få et dårligt forhold til børn, og aldrig siden vænne sig til dem. Hunde, der som hvalpe ikke har haft lejlighed til at omgås børn, vil ofte senere være utrygge ved børns tilstedeværelse. Det er altså vigtigt at både opdrætteren og senere hvalpe ejeren sørger for at hvalpen får gode oplevelser med børn.
Hvalpeliste og opdrætter vejviser
Dansk Kennel Klub sender hver eneste dag et stort antal hvalpelister til mennesker, der gerne vil vide, hvor der er hvalpe af en bestemt race. Det er kun ca. 60 procent af samtlige registrerede hvalpe, der figurerer på hvalpelisten. Det er opdrætterne selv, der tilmelder sig på hvalpelisten, så det er ikke en særlig kategori af hvalpe, der står på listen. Dog har forældre dyrene på hvalpelisten som minimum opnået en præmie på udstilling, hvilket betyder, at de er racetypiske. Opdrætterne er endvidere alle medlemmer af Dansk Kennel Klub. Derimod fortæller hvalpelisten ikke noget om hvalpene, opdrætteren eller forholdene, hvorunder hvalpene er født og har levet de første otte - ti uger af deres liv. Opdrættervejviseren er et annoncekatalog - ikke en bog med specielt anerkendte opdrættere. Mange opdrættere figurerer ikke i Opdrættervejviseren. Opdrættervejviseren oplister et antal opdrættere - inddelt efter race - der ønsker at annoncere salg af hvalpe, hunde eller hunde til avls tjeneste. Både hvalpelisten og opdrættervejviseren findes på Internettet.